Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2022. augusztus 9., kedd

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Angol nyelven érveltek a diákok

A hidegháború, a számítógépes játékok, Sztálin 70. születésnapja és a feminizmus is szerepelt a témák között azon a megyei angol retorikai versenyen, amit 2018. március 22-én rendeztek az Andrássy Gyula Gimnáziumban.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. április 24., kedd 10:57
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. április 24., kedd 10:57

Az iskola angol nyelvi munkaközössége által szervezett esemény keretében a diákok saját tudásuknak megfelelő kategóriákban mérhették össze tudásukat, több lehetséges témából választva.

A versenyzők közép és emelt szinten versenyezhettek, ki-ki a maga szintjének megfelelően. Ezen szinteken megadott témák közül kellett egyet választaniuk, s abból felkészülniük. E mellett a részt vevőknek lehetősége nyílt egy szabadon választott, tantárgyi kötődésű témát is választani.

A verseny hetedik alkalommal került megrendezésre. 2012-ben csak egy iskolán belüli rendezvénynek indult, ám azóta egyre többen jelentkeznek más békéscsabai iskolákból, ahogy Gyuláról, Szeghalomról és Mezőberényből is érkeztek diákok. Eredetileg közép- és emelt szinteken versenyeztek a tanulók, azonban a fakultációs témákhoz kapcsolódó előadás lehetősége idén merült fel először. A középszinten könnyebbek a témák, tehát aki le tudna tenni egy középszintű érettségit, nyugodtan jelentkezhetett.

Angol nyelven érveltek a diákok

(Fotó: iskola)

A barátságos hangulatú verseny délelőtt kilenc órakor vette kezdetét. Bár a versenyzők az elején nem teljesen voltak tisztában a kivetítőhöz használt távirányító használatával, hamar belejöttek, így én magam is három színvonalas beszédet hallhattam a rendhagyó angolórámon. A részt vevők használhatták segédanyagént az előre összeállított bemutatóikat, viszont nem olvashatták fel azokat egy az egyben, egyébként is csak vázlatot készíthettek.

„Nagyon jól éreztem magam, szerintem egy nagyon jól megszervezett verseny volt. Még nem vettem részt ilyen eseményen ezelőtt, ezért amikor ott álltam, eléggé izgultam, és igyekeztem nem rontani vagy elakadni, de ennek ellenére nagyon élveztem ott kint állni, és előadni munkámat” – nyilatkozta Angyal Nóra, az egyik versenyző.

Nóri a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium tanulója, harmadikos kora óta tanulja intenzíven az angol nyelvet, még előkészítő osztályba is járt, ahol egy tanéven keresztül csak angol nyelvi órái voltak. Számára ez volt az első ilyen típusú megmérettetés, szerencsére pozitív élményekkel zárult számára a nap. „Összességében nagyon élveztem ezt az egészet, és szerintem egy ilyen verseny által nagyon sokat lehet fejlődni nyelvileg, és abban is, hogyan tartsunk előadást emberek előtt” – tette hozzá.

„Azt gondoltam, nagyon fogok izgulni, mert sok jó előadást láttam, de aztán egy technikai baki következtében, és mert én voltam az utolsó, mire én következtem, már alig voltak a közönségben. Így szinte csak a saját osztályomnak és a számomra ismert zsűrinek adtam elő, ami segített, hogy feloldódjak előadás közben. Ráadásul a közönségem és a zsűri is nagyon megnyugtató és bátorító volt, nevettek, próbálták megválaszolni a kérdéseimet és látszott a tekintetükben az érdeklődés, annak ellenére, hogy már régen ebédidő volt” – mondta Szép Ábris, az Andrássy Gyula Gimnázium végzős tanulója, aki második alkalommal vett részt ezen a versenyen, idén igazán eredményesen, hiszen történelmi témájú előadásával különdíjas lett.

Angol nyelven érveltek a diákok

(Fotó: iskola)

Két évvel ezelőtt még egy megadott témát kellett kidolgoznia; elmondása szerint azonban idén sokkal jobban érezte magát a verseny, a felkészülés alatt. Ábris szintén harmadikos kora óta tanulja az angol nyelvet, bár komolyabban csak itt, a gimnáziumban kezdett foglalkozni vele. Bár a tizenegyedik osztályt befejezve sikeresen letette az osztályozóvizsgát, így azóta nincsenek nyelvórái, természetesen igyekszik szinten tartani a nyelvet többek közt angol nyelvű könyvek olvasásával, illetve a retorika versenyen való részvétellel.

Úgy gondolja, hogy egy ilyen megmérettetés rengeteg mindenre felkészíti az embert az életben, mint például egy állásinterjúra vagy akár egy egyetemi előadásra is. „Az életben számtalan olyan szituáció lesz, amikor elő kell adnunk magunkat, és a mai világban az sem lesz meglepő, ha ezt angolul kell megtennünk; de ha nem is, mindenképp jó, ha valaki próbára teszi magát egy angol retorikai versenyen. Ha angolul képes valaki magabiztosan előadni magát, akkor magyarul már szinte rutinfeladat lesz.”

Molnár László, a házigazda intézmény egyik angol nyelvtanára elmondta, hogy véleménye szerint jó, ha a diákok részt vesznek egy-egy ilyen eseményen, sőt, nagyon fontos, hiszen a továbbtanuláskor előbb-utóbb meg kell majd szólalniuk az egyetemen, elő kell adniuk magukat. Molnár László az Erasmus program keretében részt vehetett „A pedagógiai tevékenység innovatív, sokszínű megközelítése a 21. század új kihívásainak tükrében” elnevezésű projekten belül a Team Work as a Means for Enhancing Productivity képzésen, melyről az iskolában előadást is tartott márciusban a diákoknak több tanártársával.

Szerinte az idegennyelvi szakmódszertani képzések nagy segítséget, tapasztalatot nyújtanak a pedagógusoknak abban, hogy diákjaiknak minél korszerűbb tudást tudjanak átadni. Az iskola továbbra is támogatja azt, hogy minél több tanár pályázhasson a külföldi tanulmányutakra az Erasmus program keretében.

Ő volt a felvetője annak az ötletnek, hogy a 11-12. évfolyamos indulók fakultációs témát is választhassanak. „A fakultációs témájú előadások már tényleg az emelt szintet képviselik. Valaki kémiából, biológiából, történelemből tartott érdekesebbnél érdekesebb témákban kiselőadást. Ez az azért is jó, mert túl vannak terhelve a diákok, mindenki el van fáradva; én pedig azt mondtam, hogy mi lenne, ha merítenénk a fakultációs tanulmányokból és azokból lehetne kiselőadást tartani, amiket egyébként is meg kellene tanulni? A közép és emelt szintű általános témákban indulók számát meg is haladta a faktos irányultságú jelentkezők száma.”

Az iskola angol nyelvi munkaközössége mindenképpen szeretné többször megrendezni ezt a versenyt a jövőben, tehát még nincs késő, ha bárki kedvet kapna hozzá. Nem kötelező csabai diáknak lenned, ez egy megyei érdekeltségű verseny. Ahogy a megkérdezett szervezőtanár, illetve résztvevők is elmondták, ez a megmérettetés sok készséget fejleszt egyszerre, így megéri legalább megpróbálni.

Gratulálunk minden indulónak!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2022
Minden jog fenntartva!