Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

Állítólag kevésen múlt anno, hogy az USA-ban ma nem németül beszélnek. De csak állítólag…

Amikor az Egyesült Államok hivatalos nyelvéről szavaztak, akkor az angol mindössze egy szavazattal nyert a német előtt. Legalábbis a legenda szerint, merthogy mindez csak legenda.

Írta:   |  Forrás: hirado.hu / BAM  |  Rovat: Suli+
Megjelent: 2020. október 19., hétfő 11:58
Írta:   |  Forrás: hirado.hu / BAM
Rovat: Suli+
Megjelent: 2020. október 19., hétfő 11:58

A legegyszerűbb cáfolata a hivatalos nyelv szavazásáról szóló történetnek az, hogy ilyen szavazás nem is volt, sőt szövetségi szinten az Egyesült Államoknak nincs is hivatalos nyelve, a tagállamok saját maguk dönthetnek a kérdésről. Az persze tény, hogy az angol a legelterjedtebb az USA-ban, hiszen a népesség 80 százaléka vallja magát angol anyanyelvűnek, 95 százaléka pedig így is beszél, de a szövetségi kormány által meghatározott hivatalos nyelv nincs.

A hivatalos nyelvről történő szavazás legendájának – amelyet egyébként Mühlenberg-legendaként tartanak számon – azért van némi alapja. 1794-ben egy Virginia állambeli német közösség tagjai az alsóház elé terjesztettek egy törvényjavaslatot, amiben azt kérték, hogy a jogszabályokat németül is jelentesse meg a törvényhozás, mert az idősebb generáció tagjai nem beszélték jól az angol nyelvet. A javaslatot végül hosszas huzavona után a képviselőház elvetette. Fél évszázaddal később ezt a történetet fújták fel úgy német származású írók, hogy majdnem a német lett az USA hivatalos nyelve, mert az angol mindössze egy szavazattal, 42-41 arányban nyert a kérdésben rendezett szavazáson.

Az 1980-as évektől valóban létrejöttek olyan mozgalmak, amelyek az angol nyelv elsőbbségéért hirdettek küzdelmet, ám ezek nem a német, hanem a spanyol nyelv terjeszkedésétől tartottak. Míg ugyanis 2000-ben már csak 1,3 millió ember beszélt németül, addig a spanyol ajkú lakosság száma 2015-re 41 millióra emelkedett az Egyesült Államokban. Talán a mozgalom nyomására, 2006-ban beadta a derekát a szenátus, és megalkotott egy törvényt, amely kiköti, hogy az állami intézményekben kizárólag angol nyelven folyhat az ügyintézés.

Hivatalos nyelv azonban azóta sincs, bár az ötven államból 32 ismeri el az angolt annak, de sok tagállam még más nyelveket is hivatalos nyelvként könyvel el, néhol például a spanyolt, Alaszkában és Hawaiin pedig több bennszülött nyelvet is, de több államban egyszerűen nincs is ilyen.

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!