Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 24., péntek

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

A videojátékok pozitívumai

Biztos, hogy csak kárt okoznak, vagy vannak pozitív hatásaik is? Esetleg még képességeket is fejlesztenek?

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. október 14., szerda 13:33
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Nem vicc
Megjelent: 2020. október 14., szerda 13:33

Nem meglepő tény, hogy a mai fiatalság imád videojátékokkal játszani. Rengetegszer mondják azonban a felnőttek, hogy milyen káros ez a fejlődő szervezetre nézve, de arról sosem, vagy csak ritkán esik szó, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek, ha időnket ily módon ütjük el. Most 5+1 olyan érdekességet gyűjtöttünk össze, amelyek a pozitív oldalt erősítik.

1. Fejleszti a gondolkodást

Egy egyszerűbb stratégiai játékban is rengeteg tényezőt kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy a megfelelő tervet kidolgozva, lehetőségeket választva megnyerhessük a játékot. Meg kell néznünk, hogy az ellenfél milyen útvonalon közelít, milyen erős sereggel kíván velünk szembeszállni, mindemellett arra is oda kell figyelnünk, hogy mennyi nyersanyagunk van, milyen környezeti tényezők segítik vagy éppen hátráltatják a mi csapatainkat, sőt mindezt szinte egyidőben átgondolni, s pillanatnyi idő alatt megtervezni azt, hogy hogyan tovább. Az ilyesfajta agymunkát megkövetelő játékmenet szinte minden műfajnál megtalálható, így biztos, hogy a problémamegoldó képesség javulhat játék közben.

2. Megismerhetsz embereket a világ minden tájáról

Az internet gyakorlatilag az egész világot lefedi, aminek következtében rengetegen játszanak velünk együtt távoli helyekről. Nem egy országokat, sőt világot átívelő barátság kötődött az évek során a játékoknak hála, mi több, azt is megmutatta az emberiség, hogy milyen erős kötelékek tudnak kialakulni. Nem egy esetben ugyanis egy egész közösség segített barátjának a világ túlsó végén annak nehéz helyzetén.

Laptop

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

3. Multitasking

Adott helyzetekben nemcsak sok dologra kell figyelnünk, hanem sok dolgot is kell kezelnünk egyidőben. A CS:GO-hoz hasonló címeknél nemcsak a lövésre kell összpontosítanunk, hanem a célkeresztünk pontos beállítására, illetve a mozgásunkra is, nehogy elkapjon minket pár túl jól irányzott lövedék.

4. Bővítheted szókincsedet, így akár nyelvtanulásban is segíthetnek

A legtöbb játékban nincs sajnos magyar nyelv, így idegen nyelven kell értelmezünk a játék cselekményét, vagy éppen egy világnyelven kell kommunikálnunk csapattársainkkal. Rengeteg ismeretlen szót tudunk megtanulni szimplán játékkal, révén már-már az arcunka tolják, s a helyzetből hamar rájöhetünk mit jelent.

Könyvek

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

5. Segíthet levezetni a felgyülemlett stresszt

A mai világban sok stresszhatás ér bennünket, melyeket érdemes levezetni. Egy-egy menedzsment játéknál nyugodtan adhatjuk ki magunkból a nap fáradalmait. Ha idegesek vagyunk, akkor a gép által irányított ellenfelet is elverhetjük, amely szintén jó stresszlevezető gyakorlat lehet.

Stressz

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

+1 Kutatásokban segédkezhetsz

2016-ban jelent meg egy játék – teljes nevén a Sea Heroes Quest –, amelyben egy olyan projektben segíthettünk, ahol a demenciával kapcsolatban végeztek kutatásokat. A játékban a navigációs készségeinket tették próbára, mivel a demencia egyik jele a tájékozódási készség gyengülése. Tömérdek videós beszállt régebben a játék promóciója mögé, így több százezer emberhez eljuthatott a híre. Reméljük, hogy a jövőben egyre több ilyen játékhoz lesz szerencsénk!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!