Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2021. május 6., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

A tök, mint őszi motívum

Eddig egy unalmas zöldségnek tartottad vagy esetleg nem fűlött hozzá a fogad? Semmi baj, most kontrolláljuk!

Írta:   |  Forrás: Napidoktor.hu/BAM  |  Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. november 7., szerda 13:18
Írta:   |  Forrás: Napidoktor.hu/BAM
Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. november 7., szerda 13:18

Ebben a cikkben szeretném megmutatni nektek, milyen sokoldalú is ez a narancssárga vitaminbomba. Bizony, akár orvoslásról, díszítésről vagy a belőle készített ételekről van szó, mindig meg tud lepni! Jelen esetben az ízletes falatokat, vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Na de miért is jó, ha tököt eszünk? Először is, biztos nem tudtad, mennyi vitamin van a sütőtökben. Nézzünk utána kicsit! Az akár 15-40 cm átmérőjűre is megnövő termés olajak, fehérjék, rostok gazdag forrása, a tök magjában pedig E-vitamint találhatunk, valamint nyomelemeket. Gyógyításban derül ki igazán, milyen egészséges is a tök. Erősíti a kötőszövetet és az izmokat, továbbá antioxidáns tartalma miatt segít a szív és érrendszeri betegségek elkerülésében.

Tök

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

Őszi dekorációként is elég sűrűn találkozhatunk vele a lakásban, az ajtó előtt, ablakban vagy ajtódísz képében. Ám legnagyobb figyelmet Halloween-kor kapja, amikor mindenkiből művész válik tökfaragáskor. Már nem csak Amerikában, hanem szerte a világon nagy érdeklődésnek örvend ez az ünnep.

A belőle készült finom falatokról azonban még nem is beszéltünk, pedig ez a legfontosabb ebben az időszakban! Amint neve is mutatja, a leggyakoribb hasznosítása a sütés, de sok ínycsiklandó recept fellelhető arra az estre is, ha inkább megfőzni szeretnéd. A háborút követő ősszel és télen az élelmiszerrel gyöngén ellátott budapestiek egyik nagyon fontos étele volt az utcai árusoknál kapható forró és édes sült tök.

Tök

A kép illusztráció
(Fotó: pixabay.com)

Emellett a sütikben van nagy szerepe ennek a termésnek. Akár sütőtökös muffinról vagy egy jó rétesről van szó, ne is tagadd, hogy összefut a nyál a szádban! De az ősz legnagyobb slágerét utoljára hagytam: Nagyon finom az ugyancsak Amerikából származó és hálaadás táján elkészítendő sütőtökös pite, habbal a tetején! Remélem, kedvet kaptál egy kis sütögetéshez, mert szerintem enélkül nem is lehetne teljesebb az ősz. Számomra a tök mindig az ősz motívuma marad. Ha édesszájú vagy, ennek a zöldségnek a te asztalodon is szerepelni kell ősszel. Kattanj rá, próbád ki!

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2021
Minden jog fenntartva!