Ifjúsági információs portál -
Online városi diákújság, Békéscsaba

2023. március 23., csütörtök

Közösségi ikonok

Facebbok-oldalunkInstagram-oldalunkYouTube csatornánkRSS csatornánk

Keresés az oldalon

A mézeskalács hagyománya, avagy a mézi-sztori

Mondhatjuk, talán ez a legkorábbi hagyomány, ami a Karácsonyhoz fűződik. De honnan származik és mihez fűződik ez az ünnepet felidéző sütemény?

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. december 22., szombat 14:22
Írta:   |  Forrás: BAM
Rovat: Pocak
Megjelent: 2018. december 22., szombat 14:22

Nekem elsőnek az jut eszembe a mézeskalácsról, hogy a szenteste előtti napokban anyukámmal a konyhában karácsonyi zene kíséretében szaggatjuk a tömérdek mézeskalácsot, hogy még januárig is kitartson. Többet nem igazán tudtam róla, ezért egy kicsit utánajártam.

Advent időszakában járunk és az egész olyan, mint egy Grimm-mese. Aki eddig azt hitte, hogy Magyarország adott otthont a mézeskalács történetének, az bizony tévedésben élt. Az ókori görögök és a Biblia említi megdöbbentő módon először a süteményt, bár akkor ezt még máshogy hívták. Bár nem titok, hazánkban az ásatások alatt is találtak égetett cserépformát.

A méz királyi eledel volt. Orvosságként és fejedelmi ételként tartották számon, ezért csak ritkán ünnepekkor engedhették meg maguknak az emberek, hogy használják sütemények elkészítéséhez. Azonban telt, múlt az idő és máris Bécsben járunk az 1300-as évek táján, ahol a mézeskalács igazán megkezdte fénykorát, itt már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés.

A magyar gazdaságban nagy múltú a méhészet, épp ezért gondolják sokan, hogy feltalálói vagyunk a mézes süteménynek. Viszont kicsit később, csak a XVI. századtól vannak írásos emlékek, miszerint az első mézeskalács-céh Pozsonyban alakult. Na de ne menjünk bele ennyire a krónikákba. A mézeskalácsnak számos története él az eredetéről és mi mindet szeretjük. Személy szerint én kíváncsisággal kutakodtam utána. Kiderült, nem csak egyfajta mézeskalács létezik, több száz receptet tartanak róla számon napjainkig. Van, aki formaként szaggatja, van aki házikót készít a kisütött lapokból és gyöngyökkel, cukormázzal díszíti.

Számomra a Karácsony nem is lehetne igazi e sütemény nélkül. Ahogy az adventi vasárnapoknak vége és már a kertek alatt ott az összes közül a legszebb legmeghittebb csendes éjszaka, amikor együtt vagyunk a rég nem látott rokonainkkal, mesélünk, nevetünk és egymás receptjét dicsérjük.

Remélem, kedvet kaptál egy kis sütögetéshez, hogy akár ajándékként add és meglepd vele szeretteid, hisz ahogy nincs Karácsony Kevin nélkül, ki maradna le egy jó forrócsoki társaságában elmajszolt mézeskalácsról?

Copyright

Békéscsabai Alkotó Média (BAM)

©2018-2023
Minden jog fenntartva!