Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2019. július 23., kedd

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

A békéscsabai szemfényvesztők, avagy bűvészet és mentalizmus két helyi kötődésű fiataltól

Horváth Krisztián, művésznevén Daniel, és Burai Milán már majdnem egy éve lépnek fel közös műsorukkal. Fiatal koruk ellenére határozottak, lazák és tehetségesek.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Ügyes
Megjelent: 2018. március 26., hétfő 09:50

Mindketten őszintén hiszik, hogy a bűvészet – és persze a mentalizmus – valóban művészet, és előadásaikon rendszeresen bizonyítják is ezt az érdeklődőknek. Jómagam is egy fellépésük után ültem le beszélgetni a fiúkkal, az Andrássy Úti Társaskörben.

Milyen érzések kavarogtak bennetek a mai előadás előtt, alatt? Izgultatok esetleg?

Daniel: Igazából, mivel megszoktuk már az előadásokat, legalábbis én, így nem. Már tudjuk, milyen egy fellépés, csak az első két-három alkalommal izgultunk, utána nem igazán, inkább csak izgatottak vagyunk, hogy milyen jó lesz.

Milán: Ahogy említette Dani is, már nem izgulunk. Nagyon sok fellépésünk volt, hozzászoktunk, bár nálam van még az elején egy kis izgalom.

Már jó ideje együtt léptek fel, így adódik a kérdés, hogy mikor és hogyan találkoztatok, ismerkedtetek meg egymással?

Milán: Danival 2017 nyarán találkoztam, júliusban vagy augusztusban, azt hiszem. Én tíz évig fociztam és az egyik csapattársam, Dávid mondta, hogy az osztálytársa szintén bűvészkedik. Írtam Daninak, megbeszéltünk egy találkozót és eljöttem ide, Békéscsabára.

Daniel: Így volt, megbeszéltük, találkoztunk, Milán említette, hogy szeretne egy ilyen csapatot. Először négy embert akart, később lettünk hárman, aztán százegyen. Nem, az a kiskutya, mi csak hárman voltunk, de az egyik illető úgymond feladta. Nem volt elég türelme hozzá, nem látta benne a lehetőségeket, ha mondhatom ezt, így csak ketten maradtunk. Később lett az én nevem Daniel, az övé meg maradt Milán; az enyém mondjuk kreatívabb.

Milán: Még annyit mondanék, hogy a fellépéseken Danié a bűvészet része, az enyém pedig a mentalizmus, de mostanában igyekszünk a műsorokba közös részeket is beilleszteni.

Horváth Krisztián, azaz Daniel (Fotó: BAM – Fábián Réka)

Krisztián világa a bűvészet…
(Fotó: BAM – Fábián Réka)

Nos, ha már a „szerepeknél” tartunk, miért pont ezt a hobbit, vagy ha mondhatjuk úgy, művészeti ágat választottátok?

Milán: Mondhatod, hogy munkát. Egyébként a mentalizmust Danny Blue hatására kezdtem el. Én szeretek az emberekkel foglalkozni, figyelni a testbeszédüket. Az emberismeretet mondjuk, még próbálom tanulgatni.

Daniel: Engem is érdekelt kezdetben a mentalizmus, de végül a bűvészetnél maradtam. Ebben van látvány, és szerintem, ez fontos egy előadásban. Illetve így tudjuk egymást kiegészíteni Milánnal; ő nyújtja a komolyabb témát, én a látványt, szórakoztatást és egy kis humort. Amikor hetedikes, vagy nyolcadikos voltam, egy férfi mutatott nekem egy trükköt kártyával, és talán emiatt kezdtem el bűvészkedni, mert eléggé irritált, hogy ő tud, én meg nem.

Melyik volt számotokra a legemlékezetesebb közös fellépésetek?

Milán: Egy kis faluban voltunk, disznótorra hívtak minket fellépni. Felmentünk a színpadra, Dani leadta a bűvészet részét, és ekkor behozták az ételt. Jött a műsor mentalizmus része, de konkrétan az egészet végigbeszélték, nem nagyon figyeltek. Ez elég rossz érzés volt nekünk, közben ettek is, mi viszont felléptünk; nem volt kellemes. Később persze nevettünk rajta, most már elmondhatjuk, hogy ez is megtörtént.

Amikor épp nem gyakoroltok és fellépésetek sincs, akkor mit szoktatok csinálni?

Daniel: Én tanulok.

Milán: Úgyszintén.

A családotok, barátaitok támogatnak benneteket abban, amit csináltok?

Daniel: Engem nem igazán. Nem hisznek benne, hogy én híres bűvész lehetek, pedig nekem tényleg ez az álmom, ez a célom. Arra számítanak, hogy gyári munkás leszek, beállok majd a sorba, de nem fogok. Én bűvész leszek, én leszek a legjobb! Persze, Milán után.

Milán: Engem abszolút támogatnak. Apukám különösen, mindig ő visz el minket olyan fellépésekre, amik helyileg távolabb vannak, szerintem ez nagyon kedves gesztus.

Burai Milán (Fotó: BAM – Fábián Réka)

…Miláné pedig a mentalizmus
(Fotó: BAM – Fábián Réka)

Milán, neked is van valami határozott, hosszú távú célod ezzel?

Milán: Nekünk az a célunk ugyebár, hogy bűvészek legyünk. Én a mentalista, Dani a bűvész, és a jövőben is egy csapat szeretnénk maradni.

Mit javasolnátok azoknak, akiknek az előadásaitokon megtetszik ez a világ és el szeretnék kezdeni ő is?

Daniel: Szerintem ne csinálják, el se kezdjék, mert ez rengeteg munka és idő. Ha van egy kis lelkiismerete a tanuláshoz és tegyük fel, még diák, akkor ne kezdjen bele! Persze, mi is azok vagyunk, de mi szenvedünk is, ez fontos. Senkinek sem jó, amikor meg kell beszélni egy előadástervet, gyakorolni is kell az új trükköt, ami több órát igényel; de közben ott van még húsz oldal technológia, az én részemről, ez elég necces dolog. Viszont ha valaki tényleg úgy gondolja, hogy ő nagyon szeretné, akkor fel tud menni a YouTube-ra, ott nézhet videókat. Ez jó kiindulópont a kezdőknek, mondjuk én is az vagyok, de a teljesen kezdőknek, akik a semmiből indulnak.

Milán: Ha valaki a mentalizmust szeretné megtanulni, én azt javaslom, hogy először a bűvészetet kezdje el tanulgatni, hiszen az az alapja. Én is a bűvészettel kezdtem, a kártyával, a stand-uppal, de később a mentalizmusnál maradtam.

Az még érdekelne, Milán, hogy te a konkrét kártyás részt miért nem csinálod annyira intenzíven, noha ezzel kezdted te is?

Milán: Őszinte leszek: nem szeretem a kártyát. Dani itt csinálja mellettem a trükköket, mindjárt megüt, de szerintem a kártya túl egyszerű kellék.

Daniel: Nekem viszont mint már mondtam, fontos a látvány. Tegyük fel, hogy elhívnak egy szilveszteri bulira fellépni, te meg azzal kezded, hogy jó estét kívánok mindenkinek, gyere ide, gondolj valamire. Ott van este tizenegy óra, mindenki bulizik, jókedvű, senkinek sincs kedve gondolni semmire. Viszont azt, hogy te ott elbohóckodsz a kellékekkel mint bűvész, azt szívesebben nézik. Nyilván a mentalizmus is nagyon komoly, de azt komolyabb embereknek is ajánlom.

A fiúkat megtaláljátok Facebookon is, The Swindlers M. D. néven. Kövessétek őket, hogy lássátok a csodát, és ne feledjétek jelmondatukat: Ne higgy a szemednek!

Cikk megosztása:
Keresés az oldalon
BAM Híradó

BAM TV

Csak egy kérdés

Mit gondolsz a nyári és téli időszámításról?

Legközelebbi programok
  • Nincs esemény
Copyright
BAM
©2019 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!