Ifjúsági információs portál -
online városi diákújság, Békéscsaba

2019. március 18., hétfő

Közösségi ikonok

Facebook YouTube Instagram RSS

Csabai értékek – Több mint fél évszázada népszerűsítik a klasszikus zenét

Fellépést fellépésre halmozva, mind a mai napig hatalmas sikereket aratva tevékenykedik a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, melynek tagjai zenetanárként igyekeznek minél több fiatalt bevonzani a hangszerek és zenei ismerek csodálatos, végtelen világába.

Írta:   |  Forrás: BAM  |  Rovat: Helyben
Megjelent: 2018. március 29., csütörtök 13:34

Bátran ki merem jelenteni, hogy nincs olyan ember, aki nem szereti a zenét. Ez a multinacionális, mindenki számára érthető nyelv olyan különleges képességgel rendelkezik, hogy az emberi agy mellett a szívbe is befészkeli magát. Sokan az életük szerves részének tekintik, vannak, akiknek csak arra szolgál, hogy munka közben megtörje az egyhangú csendet, egyesek saját lelki terapeutájukként kezelik és csak akkor keresik fel kedvenc számaikat, ha maguk alatt vannak, vagy épp ellenkezőleg, a fellegekben járnak.

Sajnos, általánosságban elmondható, hogy a fiatalok körében nem számít elterjedtnek a klasszikus zene hallgatása, viszont az tagadhatatlan, hogy a magukban hordozott értéke minden körben elismert. Tapasztalatból mondom, aki egyszer belekóstolt ebbe a műfajba, azt egy életre rabul ejtik ezek a művek! Legyen akár komor téli este, forró nyári szünidő, vagy egy átlagos tanulással töltött éjszaka, ezek a darabok mindig aktuálisak és pozitív hatással vannak az ember hangulatára!

Térségünkben minden kétséget kizáróan a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar tette és teszi a legtöbbet azért, hogy a komolyzene népszerűségét tovább növelje. Helyi koncertjeik mellett számos nemzetközi fellépésen vesznek részt, melyek közül kiemelendő a japán turné, melyben többek között Bartók és Erkel művei is felcsendültek, ezzel bemutatva a magyar zenekultúrát a tőlünk 9 ezer kilométerre élők számára.

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekara (Fotó: CsaKK – Varga Ottó)

A Békés Megyei Szimfonikus Zenekar Kamarazenekarának koncertje a Csabagyöngye Kulturális Központban 2018. március 12-én
(Fotó: CsaKK – Varga Ottó)

Természetesen, ezek az előadások számos kemény próbával formálódnak meg, amelyeket 5-6 alkalommal, a koncert napját megelőzően tartanak. A zenészek számára rendkívül zsúfoltak ezek a napok, hiszen ilyenkor délelőttönként három órán keresztül folyamatosan darabot darab után játszanak, majd rövid pihenő után azonnal kezdik a zeneórákat.

A fáradozásnak megvan azonban az eredménye, hiszen szárnyaik alól évről évre olyan tehetséges tanítványok kerülnek ki, akik a komolyzene világában terveznek maradni. Számukra a zenekar nagy lehetőséget jelent, ahol akár állandó tagokként is felléphetnek a nagyközönség előtt. Hagyományosan szerveznek olyan előadásokat, melyeken csak fiatalok csillogtathatják meg tehetségüket tanári vezetéssel, többek között az éves Karácsonyi Nagykoncerten, amit rendszeresen a Békéscsabai Református Templomban rendeznek a Bartók Béla Zeneiskola kórusának közreműködésével.

Az együttes 1959-ben alakult, tehát lassan már hatvanadik évfordulóját ünnepelheti. Egyelőre időhiány és anyagi okok miatt sajnos nem terveznek jubileumi koncertet, de okunk nem lehet panaszra, ugyanis átlagosan évente 4-5 fellépést szokott elvállalni az együttes, így bőven van lehetőségünk élvezni a hangszereik csodálatos harmóniáját.

A legutóbbi előadás március 12-én került megrendezésre, amikor kamarazenekaruk tavaszi hangulatú művekkel örvendeztette meg az érdeklődőket. A színvonalas repertoár részét képezték Mozart, Bach és Grieg művei. Aki esetleg lemaradt róla, azt bátran ösztönzöm, hogy kövesse nyomon a Zenekar honlapját és figyelje a BAM programnaptárját, ahol mindig feltüntetjük a koncertek időpontjait!

Cikk megosztása:
Copyright
BAM
©2019 Új Fejezet Békés Megyéért
Ifjúsági Egyesület
Minden jog fenntartva!